16. mei, 2014

OPPAS aangeboden, is soms OPPASSEN geblazen!

 

Nanny checklist

 

Veel ouders zoeken een babysitter, oppas of  nanny voor hun kinderen thuis, ik vind het nogal schrikbarend dat de zorg voor kinderen zo makkelijk uit handen wordt gegeven, in het vertrouwen dat alles wel “O.K” is. Een ding alvast om over na te denken “Een goed opgeleide “sociaal pedagogische werker” doet er minimaal 3 a 4 jaar over, om haar/zijn diploma te behalen.” Tijdens haar opleiding zijn er veel toetsingen en stages, waarin haar/zijn theoretische kennis in de praktijk wordt gebracht.

 

Ook beschikt zij/hij over een verklaring omtrent haar/zijn  gedrag, of is bereid deze nog voor het begin van haar/zijn oppas werkzaamheden te behalen. Zijn er huisgenoten aanwezig, dan is het aan te raden ook door hen een verklaring aan te laten vragen. Deze “VOG – Verklaring”  wordt aangevraagd bij de gemeente en mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Wees er voorzichtig mee, het is ondertussen bekend dat er nogal wordt gefraudeerd met deze verklaringen! Neem de personalia op en hun BSN nummer, lees goed en kijk goed. Een kopie van het paspoort is aan te raden, zo heeft u iets meer zekerheid. 

 

Er is een cursus “Kinderen EHBO” gedaan, of diegene is bereid deze alsnog te doen.

 

Hierin zijn “bijscholingsmogelijkheden” met kosten verbonden, dat betekent dat zij/hij graag kennis wil vergaren op het gebied van zijn/haar eigen ontwikkeling. Vakliteratuur, over opvoeden en de ontwikkeling van kinderen lezen. Is niet alleen leuk, maar blijft een vereiste om “UP TO DATE” te zijn.

 

De ouderwetse 3 R’s van Rust, Reinheid & Regelmaat zijn dus geen keurmerk, maar een vanzelfsprekendheid. 

 

Is diegene bereid ook allerlei andere klussen, te doen zoals: koken, strijken, de was doen of schoonmaken, dan is al voorzichtigheid geboden. Leuk, voor u dat alles aan kant is, maar heeft uw kind het ondertussen wel zo leuk gehad? Of probeert diegene met haar opsomming van “bij klussen”  misschien te camoufleren dat ze over geen / goede vooropleiding beschikt?!

 

Allemaal dingen om rekening mee te houden, en pas op voor leuke plaatjes van kinderen met hun lachende gezichten, of aandoenlijke babyprintjes. Iedereen kan tegenwoordig aan plaatjes komen via Google/afbeeldingen of print/ image sites! Laat u niet verblinden door reclame, het gaat om de persoon die erachter staat. Heeft zij wel ervaring in het opvoeden van kinderen?

 

Zijn er mensen, die u dat kunnen bevestigen? Ja, zeker weten? Of belde u vrolijk met haar/zijn moeder of beste vriendin zonder het ECHT te weten.

 

Daarom is goede zorg, ook betrouwbare zorg!

 

Goedkoop uurtarief of zinnen, als : “…ik pas voor 25euro een hele dag op u kind, is te mooi om waar te zijn.”

 

Wees verstandig in het maken van uw persoonlijke keuzes, het gaat niet om “bekleding” van uw nieuwe bank…maar het gaat tenslotte over de gezondheid van uw kind. En een baby kan nog niet praten, en kinderen die slechte ervaringen hebben opgedaan, kunnen er ook in de meeste gevallen niet over praten.

 

Mijn pedagogisch adviesbureau: “4kidscare” helpt uw graag in het maken van deze juiste keuzes.

 

Check mij ook op:  www.4kidscare.nl Tevens geef ik cursussen en trainingen aan kinderen en hun ouders en zorgverleners, naar een voorbeeld van de assertiviteitscursussen uit de USA  “SAY NO!!!”, over preventie van misbruik van kinderen. Nu weet u ook waarom ik deze informatie hier heb neer gezet.  

 

 

 

Met vriendelijk groeten, M. Lourens - Schnaidt